"Acest om a fost ori nebun, ori i-a depasit pe toti, dar nu exclud sa fi fost si una si alta", declara Pissao multi ani dupa ce Van Gogh trecuse in nefiinta. Aceasta este o caracterizare foarte potrivita care i s-a facut acestui om, care a iubit atat de mult pictura, incat a ajuns pana la nebunie si moarte pentru ea.
Vincent Van Gogh s-a nascut la Groot Zundert, in Olanda, pe 30 martie 1853, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii al preotului Theodorius.
Vincent Van Gogh a inceput sa picteze in ultimii cinci ani de viata, astazi fiind considerat unul dintre cei mai de seama artisti ai tuturor timpurilor, picturile sale vanzandu-se in zilele noastre in schimbul a adevarate averi. Acest lucru constrasteaza puternic cu modul de viata al artistului, care s-a zbatut toata viata in saracie, singurul sau venit constituindu-l ajutorul venit din partea fratelui sau mai mic, Theo, care a reprezentat intotdeauna un sprijin pentru artist.
Van Gogh si-a vandut un singur tablou reprezentand o vie din Arles la ptetul de 400 de franci, cu putin inainte de a muri in 1890. Nu l-au interesat niciodada banii, dar pictura era pentru el un mod de a fugi de lumea exterioara si il facea fericit, sufletul revarsandu-i-se pe panze.
Cercul de pictori format de Auguste Renoir, Eduard Manet si Camille Pisarro nu dorea reproducerea imaginilor artificiale din interiorul atelierelor cu aer imbacsit. Iesau in aer liber si pictau peisaje adevarate, drept care contemporanii ii numeau ironic "impresionisti", din cauza faptului ca acestia reproduceau doar anumite aspecte care ii impresionasera dintr-o imagine. Acestia au influentat foarte mult activitatea lui Van Gogh, care nu s-a oprit, insa, la a picta doar imagini si forme exacte, incercand sa exprime senzatii si sentimente. Datorita acestui fapt a fost numit "postimpresonist", deoarece a creat dupa impresionisti.
Intreaga viata a lui Van Gogh a fost foarte dezordonata, incercand sa termine facultatea de teologie, sa aduca pe calea cea buna o prostituata (se numea Sien si au locuit o perioada impreuna), dar nu-i reuseste decat scopul de a exprima prin pictura modul in care vedea el lumea. In 1887 reuseste sa-si expuna tablourile in cabaretul Tambourin din Paris.
Dupa multe accese de furie si nemultumire generala, in ziua de duminica 27 iulie 1890 se hotareste sa se sinucida si se impusca in piept. A reusit sa se intoarca in camera lui unde isi petrece noaptea fumandu-si pipa. Marti la ora 1 noaptea, la varsta de 37 de ani, rana ii provoaca moartea.
Ironic este faptul ca, desi in zilele noastre este considerat unul dintre cei mai de seama pictori ai secolului al XIX-lea, el a trait si a murit intr-o saracie profunda si nimeni nu i-a recunoscut talentul, ramanand toata viata sa un necunoscut.
Este oare opera lui Van Gogh expresia nebuniei? Aceasta intrebare a fost pusa de multi critici, insa e greu de gasit un nebun care sa se caute atat pe el insusi cat si legile nescrise ale lumii in pictura.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.